Blog 5: Eindgesprek / Gips eraf

Gepubliceerd op 8 juli 2023 om 09:32

We stappen met zijn drieën de auto in en rijden naar het MBO College voor het afgesproken eindgesprek. We lopen het schoolgebouw in en worden opgehaald door de mentor van Mitchell. Hij begeleid ons naar een  klaslokaal waar naast de mentor, de vertrouwens persoon van Mitchell en zijn lerares Nederlands aan het gesprek deel gaan nemen. Welke functie de lerares Nederlands nog meer heeft, kunnen we ons alle drie niet meer herinneren.

“Uiteraard zijn we erg geschrokken”, zo steekt de mentor van wal. We praten een poosje en op een gegeven moment wordt Mitchell gevraagd wat er anders moet. Mitchell antwoord dat er minder druk op de leerlingen gelegd moet worden, dat er minder gepusht moet worden en dat er wat lesgeven betreft, er door de leerlingen niet altijd begrepen wordt wat er precies van hen verwacht wordt. Tevens geeft Mitchell aan dat er van de leerlingen verwacht wordt dat zij hun afspraken nakomen, maar dat andersom de leerkrachten hun afspraken met de leerlingen ook dienen na te komen. Mitchell verwoord en onderbouwt alles ontzettend goed en duidelijk. Alle 5 hangen we dan ook aan zijn lippen.

Op een goed moment neem ik het woord. Dit omdat ik wel graag wil benadrukken dat Mitchell ontzettend veel steun heeft ervaren aan zijn vertrouwenspersoon. Zij is ook bij ons thuis geweest om kennis te maken en nam alle tijd voor ons. Mitchell heeft deze vertrouwenspersoon gekregen nadat hij een studietest bij haar moest doen en Mitchell met haar begon te praten. Steeds meer deelde Mitchell zijn gevoelens met haar. Wij merkten hoe goed de klik was tussen haar en Mitchell. Dat een goede klik zó belangrijk is, heb ik in de loop van de jaren wel geleerd.

Dan neemt Mitchell het woord van mij over en beaamt hoeveel steun hij van haar heeft gekregen en noemde haar o.a. ‘zijn reddende engel’. Door de mooie woorden van Mitchell raakt ze uit het veld geslagen en vloeien er tranen over haar wangen. De dingen die wel goed zijn gegaan hebben we hiermee ook benoemd.

Na alles besproken te hebben schudden we elkaar de hand en nemen we afscheid. Afscheid van deze schoolperiode. We lopen het pand uit en ik zie Mitchell nog een keer omkijken. Er is een zware last van zijn schouders gevallen.

tekst gaat verder onder de foto

Dan breekt de dag aan dat het gips eraf mag bij Mitchell. Ik ben heel benieuwd hoe de wond er nu uitziet. Alsof Mitchell mijn gedachten kan lezen zegt hij wat ik zojuist denk. Vanuit de wachtkamer worden we opgehaald en lopen de gipskamer in. De man legt uit wat hij gaat doen en zaagt met een soort pizza-mes het gips door. 

De gipsman bekijkt de wond en concludeert dat deze wond er keurig uitziet. Dit vinden Mitchell en ik ook en daarom begrijp ik niet waarom Mitchell ineens begint te huilen. Ik zie enorme paniek in zijn ogen en niet begrijpend vraag ik toch wel wat geschrokken wat er aan de hand is. Mitchell zegt: ’ik voel niks, ik voel niks’. Ik probeer hem te troosten en zeg dat ik er iemand bij ga halen. De gipsman zit inmiddels achter een computer en ik vraag hem even mee te komen naar Mitchell.

Mitchell geeft aan dat hij vanaf de wond tot en met zijn pols, dus zijn hele onderarm,  geen gevoel meer heeft. Bij aanraking doet het juist zeer. Dit blijkt zenuwpijn te zijn en de gipsman legt uit dat het gevoel wel terug gaat komen, maar dat dit wel lang kan gaan duren. Misschien zelfs wel een paar jaar. Mitchell is opgelucht na zijn uitleg.

Nu, 4 jaar later is er overigens nog een heel klein stukje bij zijn pols gevoelloos. De chirurgen hebben topwerk afgeleverd, want alles doet het weer en het litteken ziet er heel mooi uit. Mitchell sport zelfs alweer een paar jaar thuis op zolder met gewichten. Gekscherend vragen we regelmatig hoe laat de sportschool open gaat.

Vanaf het ziekenhuis stel ik voor om te gaan vieren dat het gips eraf is met dit warme weer. In onze plaatselijke lunchroom/cafetaria gaan we op het terras wat drinken met iets lekkers erbij.

Niet veel later gaan we op vakantie naar Ameland, waar we een supervakantie hebben beleefd. Mitchell gaat mee wanneer we gaan fietsen en een leuk museum gaan bezoeken. Wanneer hij geen zin heeft in een braderie o.i.d. blijft hij lekker ‘thuis’. Dit gaat helemaal fijn op deze manier.

We hebben een fles Nobeltje gekocht. Een typisch Amelands likeurtje. Mitchell neemt een nipje en het smaakt hem uitstekend. Jos denkt echter dat het een soort shotje is en zegt Mitchell dat hij zo’n borrelglaasje in één keer achterover moet slaan. Die avond wordt Mitchell voor het eerst tipsy en we hebben in een deuk gelegen om hem. Mitchell kan nuchter al een pretletter zijn, hij heeft ontzettend veel humor en met een slokje op versterkt dit nogal, zo hebben we ervaren. Overigens drinkt Mitchell hierna verder geen druppel meer, zelfs geen Radler.

Eenmaal thuis van Ameland, merk ik dat Mitchell stukje bij beetje achteruit gaat. Zijn dagelijkse wandelingen houdt hij voor gezien. Gelukkig is hij na ‘het ongeluk’ nu veel opener naar ons over zijn gevoelens en wat hem bezighoudt. In de periode dat hij hulp voor jeugd met maatwerk had, had Mitchell aangegeven ons niet altijd te willen belasten. Maar ook dat hij ons niet wilde teleurstellen omdat wij juist zo trots op hem waren omdat hij baat leek te hebben bij het werken aan zichzelf. Dat was een beetje een vertekend beeld. Verdrietig… want hij besprak best veel met mij, maar juist zijn donkere gedachten niet. We hebben aangegeven dat het heel belangrijk is om eerlijk te zijn over zijn gevoelens omdat anders niemand hem echt kan helpen.

Omdat ik vermoed dat hij achteruit gaat doordat hij hele dagen thuis binnen zit, probeer ik Mitchell in beweging te krijgen door te zeggen dat hij dingen moet gaan ondernemen. Want, zo is mijn gedachtegang, je gaat je beter voelen door dingen te gaan doen in plaats van alsmaar thuis ‘hangen’. Maar ook ik leer en ondervind dat dit gepush alleen maar averechts werkt en laat hem met rust.

Uiteraard kan Mitchell te allen tijden bij me terecht, zal ik er áltijd voor hem zijn met een luisterend oor en een knuffel. Dit geldt overigens ook voor zijn vader. Maar hem echt verder helpen kunnen Jos en ik gewoonweg niet. Wij moeten gewoon weer pap en mam zijn en gaan dan ook de verdere hulp overlaten aan professionele behandelaars.

Helaas moeten er dan wel behandelaars beschikbaar zijn. Want het is nog steeds wachten en wachten voordat Mitchell een intake van de GGZ gaat krijgen.

Wanneer Mitchell dan eindelijk zijn eerste intake krijgt kon ik niet vermoeden dat Mitchell nog zo intens zou gaan lijden en dat je je dan als ouder zo ontzettend machteloos zou kunnen voelen...

 

Volg ons op facebook           

Laat een reactie achter op deze pagina of bij de pagina reacties

Reactie plaatsen

Reacties

Petra
2 jaar geleden

❤️❤️❤️voor alle 3 een hartje trots op jullie😘

Code zwart mam
2 jaar geleden

Lief, dank je! 🥰

Frans Wattez
2 jaar geleden

Mooi verwoord weer !!

Code zwart mam
2 jaar geleden

Dank je!

Jennifer Van Look
2 jaar geleden

Prachtig verwoord Linda. Diep respect voor jullie alle 3❤️❤️❤️

Code zwart mam
2 jaar geleden

Dank je Jennifer!

Thea
2 jaar geleden

Heel treffend verwoord, heel veel respect voor jullie 3-tjes

Code zwart mam
2 jaar geleden

Hartelijk dank Thea

Ellen van Gils
2 jaar geleden

Echt diep respect voor jullie alle drie. Het bestaan is voor niemand makkelijk, maar voor sommigen heel erg moeilijk. Nog heel veel sterkte gewenst voor de komende tijd. Hopelijk gaat de zon wat vaker schijnen. ❤️🥰😘

Code zwart mam
2 jaar geleden

Het zonnetje komt uiteindelijk steeds vaker om de hoek kijken Ellen. Dank je! 🥰

Karin de Jonge
2 jaar geleden

Indrukwekkend om te lezen en zo bijzonder dat jullie dit zo open delen😘

Code zwart mam
2 jaar geleden

Hopelijk krijgt het onderwerp op deze manier aandacht, zodat het meer bespreekbaar wordt. Door op tijd aan de bel te trekken, kan wellicht een hoop leed voorkomen worden voor gelijkgestemden. Dank voor je reactie Karin 🥰

jolanda
2 jaar geleden

whauw wat een heftig verhaal heb al de bloks nu gelezen en wat een kanjers zijn jullie. ook Mitchel dat hij alles zo prachtig naar zijn leerkracht kan verwoorden. tis waar leerlingen moeten alles doen maar leerkrachten doen dat helaas niet. hoop dat Mitchel op een of andere manier weer een doel vindt om er op uit te trekken en dat hij straks alle hulp krijgt die hij nodig heeft. weet de wachttijden zijn enorm.

Code zwart mam
2 jaar geleden

Hoop zeker dat Mitchell er gauw weer een beetje op uit kan trekken. Dank voor je berichtje!
Lieve groet, Linda

petra
2 jaar geleden

lieve mensen het blijft een gevecht maar zo lang je nog kan vechten, en wat een ellende dat het allemaal zolang moet duren. ben trots op jullie alle drie xxx

Code zwart mam
2 jaar geleden

Dank je lieve Petra! 🥰

Thea
2 jaar geleden

Wat een ontroerend verhaal om te lezen en wat een kei is Mitchell dat hij zo goed en duidelijk wist te vertellen wat er beter kon en dat hij heel veel steun van zijn vertrouwenspersoon had.

Code zwart mam
2 jaar geleden

Mitchell is zeker een kei! Ja, dit kan hij uitstekend. Dank voor je reactie!
Lieve groet, Linda