Blog 6: Weg hoop

Gepubliceerd op 4 augustus 2023 om 10:55

Mitchell en ik zitten met zijn tweetjes in de auto op weg naar de audioloog in een grote stad. Mitchell heeft veel oorproblemen en door de enorm opgebouwde stress, heeft hij overgevoeligheid voor geluid ontwikkeld. Al weten wij dat dan nog niet. Als kind heeft hij namelijk ook al veel oorproblemen gehad.

We worden door een jonge vrouw opgehaald uit de wachtruimte en gaan zitten in een kamer. Ik noem haar hier de assistente van de audioloog. Ze legt uit dat zij het voortraject gaat doen. Mitchell doet zijn verhaal, maar zij ook. Zelf is ze slechthorend en heeft een gehoorapparaatje in.

Heel open verteld de assistente over haar geschiedenis betreffende haar slechthorendheid, maar ook over haar suïcidale periode toen zij 16 was. Wat vind ik het onwijs moedig van haar, hoe open zij alles verteld tegen ons. Het gelijkgestemde verhaal betreffende de suïcidale periode, doet Mitchell zicht- en merkbaar goed, want ze begrijpen elkaar. Mitchell heeft ook meteen een voorbeeld dat het écht goed kan komen.

Mitchell krijgt meerdere afspraken voor onderzoeken om e.e.a. uit te sluiten. We zitten weer aan het bureau in de kamer die inmiddels als vertrouwd voelt. Er is niets fysieks aan de hand en de piep in zijn oren blijkt toch echt van de stress te komen.

Na een poosje merken we dat Mitchell het hele internet afstruint, want hij blijft meerdere klachten houden aan zijn oren. Hij kan maar niet accepteren dat er niets aan de hand is en neemt opnieuw contact op met het audiologisch centrum. Logisch, Mitchell ervaart deze klachten hevig en is ervan overtuigd dat er iets aan de hand is. Gelukkig nemen zij Mitchell heel serieus en doen nogmaals (uitgebreider) onderzoek.

Door de overgevoeligheid voor geluid bij Mitchell, kunnen Jos en ik ook geen geluid meer verdragen. Dit wordt veroorzaakt omdat wij weten dat Mitchell hiervan in de stress schiet en zelfs paniekaanvallen krijgt. Toevalligerwijs hebben wij achter ons 2 gezinnen wonen, waarvan de man des huizes een echte klusser is. Zo één die om de haverklap de cirkelzaagtafel in de tuin zet. Nou ja, niet 1 maar 2 van die ‘cirkelzaagmannen’ dus. Als de één dan een keer stopt, begint de ander wel. Ja, de stress zit inmiddels ook diep in óns lijf. Als de zaagtafel alleen al aangezet wordt, je het ding dan hoort aanslaan, schiet de stress bij alle 3 in ons lijf. Maar hierover vertel ik later, in een andere blog meer.

Eindelijk krijgt Mitchell dan een uitnodiging van het GGZ. Jos en ik gaan beiden mee. Aan tafel zit een psycholoog, een psychiater en verpleegkundige. Mitchell doet zijn verhaal en Jos en ik vullen hier en daar wat aan. Alles wordt in de computer gezet.

Wanneer Mitchell en ik bij een 3e afspraak wachten om opgehaald te worden, gaan we ervan uit dat er een behandelplan klaar ligt. Mitchell vindt het prima als Jos of ik, afhankelijk van wie hem die keer weg brengt, mee naar binnen gaat. Wanneer we aan tafel zitten, worden er opnieuw vragen afgevuurd welke allang besproken zijn. Ik raak flink geïrriteerd en schuif onrustig op mijn stoel heen en weer. Natuurlijk wil ik niet ontploffen met Mitchell naast me.

En dan zegt Mitchell op kalme toon en zijn eigen rustige manier, dat hij zijn verhaal nu wel genoeg heeft verteld. Chapeau Mitch, tijd om te behandelen! In de auto op de terugweg complimenteer ik hem hier uitvoerig mee.

Diezelfde avond hoor ik boven Mitchell aan de telefoon. Omdat het al rond 22.30 uur is, vermoed ik dat hij met 113 zelfmoordpreventie belt. Wanneer ik boven kom en Mitchell heeft opgehangen, klop ik op zijn deur. “Ja, kom maar binnen” hoor ik aan de andere kant van de deur. In zijn kamer ik ga op zijn pianokruk zitten en we praten nog wat na. Mitchell voelt zich altijd gehoord en begrepen bij de medewerkers van 113. Op latere momenten gaat hij overigens over op het chatten met 113 zelfmoordpreventie. Wat ben ik blij met deze stichting!

De volgende morgen komt Mitchell in en in wit beneden. Eigenlijk hoef ik niet eens te vragen hoe hij heeft geslapen. Mitchell gaat op de bank zitten en verteld zijn zoveelste gruwelijke nachtmerrie en dat hij 2 slaapverlammingen heeft gehad. Jos heeft per toeval een keer gezien dat hij zo’n slaapverlamming had. 

Vroeg in de ochtend was Jos heel stil zijn kamer ingeslopen omdat hij een snoertje moest hebben, die dus op zijn kamer lag. Jos wist niet wat hij zag. Helemaal verstijfd of eigenlijk verkrampt lag Mitchell in bed met zijn ogen open. Een naar gezicht. Mitchell is op zo’n moment wakker, maar kan niet bewegen. Dit is natuurlijk doodeng voor Mitchell, al raakt hij er ook een soort van gewend aan, zo zegt hijzelf.

Mitchell ploft dus met zijn witte en ingevallen snoet op de bank. Ik luister naar alles wat hij de nacht en vroege ochtend heeft ‘beleefd’. Ik heb zo ontzettend met hem te doen. Gelukkig laat Mitchell het altijd toe als ik hem een knuffel geef. Overigens ook bij Jos. Ik ben dankbaar dat hij dit bij ons tweeën wel altijd toelaat en hij ons soms zelf opzoekt voor een knuf.

Ondertussen heeft Mitchell naast de GGZ ook een coach, welke elke maandag komt. Vandaag proberen Mitchell en zij opnieuw een hulphond via de gemeente aan te vragen. Helaas doet onze gemeente daar niet aan en vergoeden zij niets. Zelf een hulphond regelen gaat ‘m financieel helaas niet worden. Een hulphond zou Mitchell o.a. hebben kunnen helpen wakker te maken bij nachtmerries en/of slaapverlammingen.

Jos heeft zelf vroeger altijd honden gehad toen hij nog thuis woonde en na overleg met elkaar speur ik het internet af voor een eigen hond. Ik kom uit bij een vrijwilligers organisatie die ex-zwerfhonden halen uit het buitenland en in Nederland een nieuw huis biedt.

Deze organisatie spreekt mij aan en ik zie een leuke hond op de site met een uitgebreide beschrijving erbij. Ik neem contact op en krijg een gesprek. Na een 2e gesprek zullen wij 2 weken gastgezin voor Buddy worden met de intentie hem te adopteren. De naam Buddy hebben we zelf verzonnen, omdat deze naam best toepasselijk is. Wanneer Buddy wordt gebracht, zijn we alle 3 heel blij. Wat een leuke en lieve hond.

Maar dan gaat het weer helemaal mis met Mitchell, diezelfde week nog. Na een verkoudheid had Mitchell weer veel meer last van zijn oren en schiet daardoor weer enorm in de stress. Zijn grootse nachtmerrie, geen muziek meer kunnen luisteren. Want dit is hoe het in het hoofd van Mitchell werkt: ‘als, als’ en zichzelf hierin ‘gek’ maken.

Het was die vrijdag en in paniek komt Mitchell naar beneden. Onder de douche is zijn linkeroor dichtgeslagen. Hij krijgt weer een enorme paniekaanval. Hartverscheurend huilen, trillen en beven. Jos die thuis aan het werk is komt er ook bij en samen vangen we Mitchell op zo goed als wij kunnen. Wanneer we op de bank zitten roept Mitchell dat hij dood wil. Ik sla mijn beiden armen om hem heen en trek hem tegen mij aan. Zo blijven we een poosje zwijgend zitten. Zwijgend, omdat woorden op dit moment toch geen zin hebben.

Dat weekend hebben we eigenlijk een afspraak met de familie van mijn kant. Het is de februarimaand, wanneer de Coronapandemie ook Nederland zal gaan bereiken. We hebben in een horecazaak afgesproken om het over onze moeder en oma te hebben. Het gaat niet goed met haar en er moet onderling hulp worden geregeld. Hoe vervelend ik het ook vind, ik ga afzeggen. Ik stuur een bericht in de familieapp en probeer uit te leggen wat er bij ons gaande is.

Mitchell heeft afspraken staan zowel bij de psycholoog als bij de psychiater. Tevens bij de audioloog om te leren omgaan met geluid. Vandaag zit Mitchell samen met Jos bij de psychiater omdat Mitchell uiteindelijk besloten heeft voor medicatie te gaan. Mitchell heeft het lang tegen gehouden, maar al het geleerde in de cognitieve gedragstherapie zoals G-schema’s, dankbaarheidslijstjes en ombuiglijstjes ten spijt, deze werken helaas niet voor hem. Mitchell weet alles feilloos te vertellen en kan zo op de stoel van de therapeuten gaan zitten, maar het ook daadwerkelijk toepassen is een heel ander verhaal en dit lukt hem helaas niet.

De hoop dat het vanaf het begin van behandelen alleen maar beter zou gaan worden, is helaas al snel verdwenen. Sterker nog, het gaat alleen maar slechter. Mitchell is intens aan het lijden. We hebben zó ontzettend met hem te doen. Mitchell te zien en te voelen lijden snijdt dwars door mijn ziel heen en mijn hart breekt in duizend stukjes. Ik voel mij behoorlijk machteloos, ook in de wetenschap van nu, dat Mitchell al vanaf zijn 15e met donkere gedachten loopt. Ik kan zo weinig doen, behalve er gewoon ‘te zijn’ voor hem. Eigenlijk kan ik het ook niet uitleggen met woorden. Niet met pen en papier, niet op het toetsenbord van mijn laptop…

Plaats hieronder bij 'reacties plaatsen' een reactie op deze blog.

Voor algemene reacties kun je op de button klikken.

Volg ons op

Delen via (whatsapp alleen via mobiel)

Reactie plaatsen

Reacties

petra
2 jaar geleden

weer mooi geschreven en uitgelegd maar wat jezelf al zegt je hart breekt in duizend stukjes normaal is het een ver van je bed verhaal maar nu zo dichtbij en ook ik weet niks te zeggen, alleen ik wens dat het allemaal goed komt en voor jullie alle drie rust komt. dikke kus

Code zwart mam
2 jaar geleden

Deze periode (2020) was mijn hoop vervlogen. Stukje bij beetje komt de hoop terug.
Dank voor je lieve reactie! 😘

Jannie
2 jaar geleden

Blijf het zo ongelooflijk knap vinden hoe jullie, jullie verhaal zo open kunnen/willen vertellen.
Er zijn vast mensen die hier hulp en houvast aan hebben.
Krachtig ook jullie gezins liefde🩷

Code zwart mam
2 jaar geleden

Daar heb ik lang en goed over nagedacht en besproken hier thuis.
Dat hoop ik oprecht Jannie! Dank voor je reactie!
Lieve groet, Linda

Tineke Wolsink
2 jaar geleden

Wat hartverscheurend weer.
En wat zijn jullie toch mooie mensen
❤️

Code zwart mam
2 jaar geleden

Dank voor je complimentje Tineke!
Lieve groet, Linda

Marsha
2 jaar geleden

Prachtig geschreven..Maar wat ongelooflijk zwaar voor jullie alle drie..Ik hoop dat jullie met zijn drieën rust vinden die jullie verdienen...

Code zwart mam
2 jaar geleden

Dank voor je hartelijke reactie Marscha!
Lieve groet, Linda

Corry van der Elst
2 jaar geleden

Wat een verhaal weer, zo ontzettend knap van je om het allemaal op papier te zetten. Zo je gevoel kunnen uiten.
Diep respect voor jullie.
Weet eigenlijk niet wat te zeggen alleen dat ik jullie heel veel sterkte wens!!

Code zwart mam
2 jaar geleden

Het van me af schrijven is idd ook wel erg fijn. Heel begrijpelijk dat je eigenlijk niet weet wat te zeggen, maar ook jouw reactie voelt heel gemeend. Dat doet me goed, dank daarvoor Corry!
Lieve groet, Linda

Sylvia Lampie
2 jaar geleden

Wat mooi en rakend geschreven. Ja je moeder en vader hart breekt hiervan. Zoveel kracht wat jullie nodig hebben om elkaar steeds weer opnieuw te kunnen ondersteunen.
Het blijft zwaar en daarbij heel veel sterkte.

Code zwart mam
2 jaar geleden

Dank voor je mooie woorden!
Lieve groet, Linda