Blog 21: Stappen maken

Gepubliceerd op 4 augustus 2024 om 15:22

We zitten in mijn bloedhete auto op weg naar de Osteopaat voor Mitchell. Mijn airco is stuk. “Nee mam, niet verder jouw raam opendoen!” beveelt hij me zo’n beetje. Door zijn overgevoeligheid voor geluid, wordt hij hier alleen maar gestrest van. Je hoort dan de andere auto’s natuurlijk voorbij razen, i.c.m. de wind. Met mijn knalrode hoofd door ook nog eens een opvlieger, komen we aan bij het gebouw. Mitchell zet ik af en zeg hem dat ik even een plekje in de schaduw ga zoeken. Ik stuur Mitchell een app, waar ik precies  op hem zal wachten voor wanneer hij klaar is.

Ik blijf met mijn deur open nog even in de auto zitten om de garage te bellen voor de defecte airco. “Kun je meteen komen”? wordt er aan de andere kant van de lijn gevraagd. Gelukkig kan ik ook nog wat later terecht. Wanneer Mitchell klaar is, vertel ik hem dat we even doorrijden naar de garage. Daar is Mitchell wel blij mee. Nee, ik ga niet voorstellen Mitchell eerst thuis af te zetten. Dus een kwartier later rijd ik het terrein van de garage op. De roldeur van de werkplaats staat open en de monteur gebaart dat ik naar binnen door kan rijden.

We stappen uit de auto en de monteur doet de motorkap open. Zijn vader, die we inmiddels best goed kennen, is bezig in een hoek en maakt wel wat herrie. Mitchell loopt de werkplaats uit en gaat op ‘veilige’ afstand staan. Dan is de vader van de monteur klaar en vraagt me of ik koffie wil. Ik hoef niets, maar wijs naar Mitchell dat hij eigenlijk wel water moet drinken na zijn behandeling. Dus lopen we gedrieën het kantoor binnen. We nemen plaats en er ontstaat een leuk gesprek. Doordat ik nogal last van mijn rug heb, ga ik even lopen. Daarnaast vind ik het een goede ‘oefening’ voor Mitchell weer eens iemand ‘face tot face’ te spreken. Wanneer ik terugkom op kantoor heeft Mitchell aan de vader van de monteur enthousiast verteld van zijn plannen over de zorgopleiding en dat hij ook weer wil gaan autorijden. Wanneer de monteur klaar is, ga ik afrekenen en gaan we weer huiswaarts.

Het plan was eigenlijk na de Osteopaat nog even het centrum in te gaan om nieuwe T-shirts te halen voor Mitchell. Hoog nodig, kan ik wel zeggen. Mitchell wil liever de volgende dag gaan, ook omdat we nu toch weer airco in de auto hebben. Wel vraag ik hem dan niet zo laat zijn bed uit te komen, zodat we meteen na het ontbijt weg kunnen i.v.m. de voorspelde hete dag.

Mitchell komt voor zijn doen de volgende dag vroeg naar beneden. “Mam ik heb opnieuw het MBO gesproken, maar omdat ik een ICT-opleiding heb gevolgd en in mijn examen ben afgehaakt, moet ik terug in niveau”. Het blijkt dat ze niet naar cijferlijsten kijken en dat er twee opties zijn. Mitchell gaat ze allebei uitzoeken. Hij gaat weer bellen voor informatie. Eén van de opties was om in een woon-zorgcomplex vast vakantiewerk te gaan doen. Omdat Mitchell niet bij ouderenzorg wil, wordt het de andere optie. Het zal dan gaan om een BBL opleiding en dan te starten met de opleiding ‘Dienstverlening Helpende zorg en Welzijn’.

Daarna stappen we in de auto en rijden we naar een dorp verderop om dus de T-shirts te gaan kopen. Voor de meeste mensen heel normaal, maar Mitchell gaat voor het sinds jaren, dus weer eens een kledingwinkel binnen. Gelukkig is het er rustig maar de muziek staat best wat hard waar ik natuurlijk niets over zeg. Mitchell kiest een aantal shirts en gaat passen. Inmiddels heeft hij wel een grotere maat nodig blijkt, dus ik loop heen en weer met shirts van en naar de kleedhokjes met een grotere maat. Wanneer hij gaat afrekenen, zegt de dame achter de balie dat het vanaf morgen kortingsdagen zijn. Op 4 shirts 25% korting, dat scheelt nogal wat. Ik besluit dat ik ze dan de volgende dag wel wil ophalen voor hem. De dame hangt de shirts weg voor ons met een papiertje eraan. Over de muziek heb ik Mitchell totaal niet gehoord.

Wanneer we in de auto zitten zeg ik Mitchell dat het erg goed ging. “Toch?” vraag ik voor de zekerheid. Dan vertelt hij dat hij wel een Ritalin heeft ingenomen en dat deze lijkt te werken. Wanneer ik de parkeerplaats van de supermarkt in ons eigen dorp opdraai, zegt Mitchell dat hij mee naar binnen gaat.  “Super joh” zeg ik en even later lopen we de deuren door naar binnen.

Bij de zuivelafdeling lopen er twee kinderen te schreeuwen. Hun moeder probeert ze onder controle te krijgen wat niet echt lukt. Het gezicht van Mitchell betrekt wel en hij loopt een andere kant op. Kort erop voegt hij zich weer bij mij. Ik gooi nog het e.e.a. in mijn karretje en we lopen naar de kassa. Mitchell helpt de tas inpakken en zet deze voor me in de auto. Dat ging goed zeg! Hoe blij kun je met iets zijn, wat voor de meeste mensen zo vanzelfsprekend is…

Uiteraard moet dit alles aan Jos verteld worden. Dus als we ’s-avonds aan de warme hap zitten, vertelt Mitchell hoe zijn dag was. Wanneer ik zeg dat het zelfs in het centrum goed ging, waar toch groepjes schooljongeren bij elkaar stonden, zegt Mitchell iets waar ik niet aan gedacht zou hebben. Mitchell legt uit dat hij die momenten totaal niets voelde. “Mam dit is ook niet goed, want het lijkt alsof mijn hele gevoel dan uitgeschakeld is”. Jos zegt dat dit waarschijnlijk zijn beschermingsmechanisme is. Ja, dat klinkt heel plausibel. Toch denk ik dat dit, voor deze momenten in ieder geval, wel prettig is. Mitchell zegt er nog bij, dat hij dit gevoel of eigenlijk geen gevoel dus, thuis helemaal niet heeft. Wanneer hij bij de GGZ terecht kan, moet hij dit ook maar aankaarten.

Een week later hoor ik dat Mitchell boven aan de telefoon zit. Wanneer hij heeft opgehangen hoor ik hem van de trap afkomen. “Mam, ik heb goed- en slecht nieuws”. Als antwoord zeg ik, dat hij dan maar met het slechte nieuws moet beginnen. Hij is gebeld door de GGZ met de mededeling dat hij niet terecht kan in Emmeloord. Wel krijgt hij een datum voor de GGZ in onze eigen gemeente, daar waar hij juist niet meer heen wil. Mitchell staat geplant bij de psychiater waar hij echt niet meer naar toe wil. Hij had met hem én geen goede klik én is hij daar niet gemonitord toen hij aan de medicatie ging. Kortom, een slechte ervaring dus.

Mitchell vertelt me dat hij dit alles goed heeft duidelijk gemaakt en dat hij nu dus een andere psychiater gaat krijgen. Het goede nieuws dus. Mitchell gaat een hele nieuwe medewerker krijgen, een vrouw die er nog niet zo lang werkt. Er zullen 3 mensen bij het gesprek aanwezig zijn. Een psycholoog, psychiater en een verpleegkundig specialist. Mitchell wil graag onder toezicht van de GGZ blijven als hij aan een opleiding begint (en blijft), want nooit wil hij meer zo vastlopen als 5 jaar geleden. Uiteraard willen Jos en ik ook, dat het nooit meer zo vreselijk mis gaat…

 

Wil je een reactie plaatsen op deze blog 21: Graag hieronder bij 'Reactie plaatsen' een berichtje plaatsen. (Voor algemene reacties kun je naar de pagina 'Reacties')

Volg ons op facebook

Reactie plaatsen

Reacties

Petra
9 maanden geleden

Eigenlijk een hele positieve blog lieverds💪trots op jullie😘❤️

Code zwart mam
9 maanden geleden

Absoluut een hele positieve blog! Dank je lieverd! 🥰

Jannie Paarhuis
9 maanden geleden

Wauw wat een mooie positieve stappen veel succes met deze mooie stappen🍀🍀

Code zwart mam
9 maanden geleden

Zeker mooie stappen! Dank je Jannie!
Lieve groet, Linda! ❣️

Frans Wattez
9 maanden geleden

Ik bespeur alleen maar vorderingen!! Blij van.

Code zwart mam
9 maanden geleden

Zeker! Dank voor je reactie Frans!

Tineke
9 maanden geleden

Wat een fantastische berichten
Mijn hart maakte een sprongetje.
Vertel hem hoe trots ik ben ❤️

Code zwart mam
9 maanden geleden

'Wat lief' zegt Mitchell. Daar sluit ik me bij aan. Dank voor je mooie reactie! ❤️

Susette
9 maanden geleden

Linda, wat super fijn om te lezen! Voor iemand anders inderdaad vrij normaal maar zo herkenbaar! Goed dat Mitchell weer wilt studeren.

Code zwart mam
9 maanden geleden

Zeker! Hij komt steeds een stapje dichterbij om weer deel te nemen aan de maatschappij. Voor jou ook herkenbaar.
Dank voor je berichtje Susette!